Start cursus Kintsugi voor patiënten FPC Dr. S. van Mesdag

Deze week start FPC Dr. S. van Mesdag (Van Mesdag) met een nieuwe cursus voor patiënten: Kintsugi. Kintsugi is het repareren van gebroken keramiek met goudlijm. De goudlijm benadrukt de breuken die zijn ontstaan. De breuklijnen van een keramieken potje zijn op die manier een metafoor voor het leven. Ook nare ervaringen horen daarbij. Van Mesdag is de eerste kliniek voor forensische zorg in Nederland die deze cursus toepast als onderdeel van de behandeling.

Aandacht voor ieders levensverhaal
Met hun delict hebben forensische patiënten veel schade aangericht bij slachtoffers en nabestaanden. Veel forensische patiënten hebben in hun vroege jeugd zelf ook traumatische dingen meegemaakt. Bij Kintsugi is aandacht voor ieders levensverhaal en dit soort ervaringen.

Het stukgooien en herstellen van een object
Tijdens deze cursus maken de trainers en patiënten ieder een object van klei die ze vervolgens gaan verven, stuk gooien en herstellen met goudlijm. Ondertussen gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over herstel en acceptatie. Onderwerpen die een belangrijk onderdeel vormen in behandeling van onze patiënten. De reflectie op het eigen leed draagt mogelijk ook bij aan het inzicht in de schade die patiënten anderen hebben toegebracht.

Benieuwd hoe Kintsugi eruit ziet?
In deze video - https://www.youtube.com/watch?v=Vi7uTzerUWk - laten we de stappen van kintsugi zien en leggen we uit hoe Van Mesdag kintsugi als cursus toepast bij forensische patiënten.

Dankwoord
Dank aan onze collega’s Fin Swanepoel en Gerard Drennan van South London and Maudsley NHS Foundation Trust die ons hebben laten kennis maken met Kintsugi.

Thanks to our colleagues Fin Swanepoel and Gerard Drennan from South London and Maudsley NHS Foundation Trust.

Image