Zaterdag 9 april 2022 wordt de vrouwenmars georganiseerd. De vrouwenmars start bij het voormalig Huis van Bewaring (HvB), nu onderdeel van FPC Dr. S. Van Mesdag. 116 vrouwen lopen 25 kilometer van Groningen naar Grijpskerk. Van 8.00 – 9.00 uur is het terrein voor het voormalig Huis van Bewaring beperkt toegankelijk. 

Waarom deze vrouwenmars? 
In april 1945 zat in Kamp Westerbork een groep van 116 vrouwelijke politieke gevangenen opgesloten. Met de bevrijding in zicht werden deze vrouwen in de nacht van 11 op 12 april op een mars gestuurd, begeleid door een groot aantal bewakers. Ze liepen via Assen naar Groningen en vanuit daar richting Visvliet. Daar werden ze op 14 april 1945 bevrijd.

De wandeltocht werd in 2021 gelopen vanaf Kamp Westerbork naar het Huis van Bewaring in Groningen. Dit jaar wordt het tweede deel van de route gelopen, namelijk van het Huis van Bewaring in Groningen naar Grijpskerk, waar de vrouwen in 1945 vrijgelaten werden. 
Meer weten? Beluister de podcast De Vrouwenmars of bekijk de video van OOG TV

Programma van het evenement
De deelnemers worden zaterdag 9 april 2022 rond 8.00 uur verwacht. Vanaf 8.00 tot de start kan het parkeerterrein aan de kant van het voormalig HvB niet gebruikt worden. Om 8.30 uur begint de inleiding. Tijdens de inleiding worden alle namen genoemd van de vrouwen die in 1945 de tocht hebben gelopen. 

Image