Op 4 mei 2022 worden alle burgers en militairen die omgekomen of vermoord zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog of andere oorlogen en vredesmissies herdacht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten in het voormalig Huis van Bewaring politieke gevangenen opgesloten. Om dit te herdenken hangt op de begane grond een gedenksteen. Boven de gedenksteen in een nis is een witte urn met as van slachtoffers uit concentratiekampen in Duitsland 1940 – 1945.  

Stichting 4 mei herdenking Groningen 
Woensdag 4 mei 2022 heeft Stichting 4 mei herdenking Groningen bloemen gelegd bij de gedenksteen ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Bij deze herdenking waren geïnteresseerden en betrokkenen van de stichting aanwezig. Een medewerker van de stichting droeg een gedicht op van de 11-jarige Pleun Bosga: ‘4 mei geeft vrijheid door'. Ook op veel andere plekken in en rond Groningen worden op 4 mei 2022 kransen en bloemen gelegd en oorlogen herdacht. Kijk voor meer informatie op www.4meigroningen.nl. 

Voormalig Huis van Bewaring  
In het voormalig Huis van Bewaring zijn nu kantoren waarin medewerkers van FPC Dr. S. van Mesdag werken.

Image
Image