Kom naar de expositie Stigma & Psychiatrie in de RUG

Een maand geleden is de expositie “Stigma & Psychiatrie” geopend. De expositie is georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen, Lentis en FPC Dr. S van Mesdag. In de centrale hal van het Heymansgebouw van de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen (GMW) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), zijn gedurende een half jaar kunstwerken te bewonderen van cliënten van Lentis en TBS-patiënten van FPC Dr. S. van Mesdag.  

Reacties op de expositie Stigma & Psychiatrie 

  • Lisette van der Meer (assistent professor bij de RUG en senior onderzoeker bij Lentis) is initiatiefnemer van de expositie: ‘Iemand zei, ‘het doet meer met me dan ik had verwacht.’ Dat vind ik mooi, want dat is het begin van de dialoog. En dat was precies wat we hoopten te bereiken.’ 
  • Mariëtte van Denderen (Coördinator kunstbeleid FPC Dr. S. van Mesdag): ‘Ik ben trots dat we dit werk kunnen laten zien. Het begint bij een idee en dan is dit het resultaat. Op deze manier geven we cliënten en patiënten een stem.’ 
  • M. (patiënt FPC Dr. S. van Mesdag en kunstenaar): ‘Het is bijzonder dat ik aan deze expositie mee mag doen en mijn verhaal kan laten zien. In het verleden heb ik fouten gemaakt en een TBS-stempel is zwaar. Door mijn behandeling leer ik vooruit te kijken.’ 
  • Doreen Spier (beeldend therapeut FPC Dr. S. van Mesdag): ‘Door zichtbaar te maken, wordt begrip vergroot, het stigma verkleint. Respect voor de makers. Een eer om een steentje aan bij te mogen dragen.’   
  • Bezoeker expositie: ‘Knap weergegeven wat zo’n stigma met je doet. Dat het je altijd blijft achtervolgen. Ik zou zo iemand gunnen dat een schaduw van een stigma op den duur kan vervagen en meer naar de achtergrond gaat.’  
  • Robin Stemerding (beeldend therapeut FPC Dr. S. van Mesdag): ‘Het was waardevol om het thema stigma centraal te mogen stellen en met patiënten te brainstormen hoe je dit thema in beeld brengt. Het was fijn om deelgenoot te mogen zijn van dit proces.’ 

Ben je benieuwd naar de expositie? 
De faculteit GMW is openbaar toegankelijk. Het adres is: Grote Kruisstraat 2/1 in Groningen. Het Heymansgebouw is op maandag t/m donderdag geopend van 8.00 – 21.30 uur en op vrijdag van 8.00 – 17.30 uur. De expositie is de komende maanden te zien, de exacte einddatum is nog niet bekend.  

Image