Steun van collega’s na een schokkende gebeurtenis

Een incident, een calamiteit of een schokkende gebeurtenis. Alle collega’s binnen FPC Dr. S. van Mesdag weten dat zij meer risico lopen om iets naars mee te maken. En iedereen verwerkt zo’n gebeurtenis op zijn of haar eigen manier. Daarom heeft Van Mesdag al een paar jaar een team collegiale ondersteuning (TCO): dertien getrainde collega’s die klaar staan voor opvang en nazorg na een incident.
Renke is medewerker arbeidstherapie en zit vanaf de start in 2018 in het TCO. Hij vertelt: “Ik ben wel eens bedreigd en heb een keer een klap in mijn gezicht gehad. Net als veel collega’s trapte ik in de bekende valkuil van hulpverleners: na een incident willen we eerst zorgen dat de patiënt weer stabiel is. Er is wel aandacht voor de collega’s, maar de nadruk ligt op de behandeling van de patiënt. Wij zeggen gemakkelijk: ‘het hoort er een beetje bij’, maar het is niet normaal dat je wordt uitgescholden of geslagen.” 

Auke is forensisch systeemwerker en ook lid van het TCO: “Onze rol is in eerste instantie vooral om een collega gerust te stellen. Het blijft trouwens niet bij dat ene moment. We spreken iemand na een paar dagen en een paar weken nog een keer. We zijn getraind om signalen te herkennen, ook als iemand zegt dat het wel gaat. Als een collega niet zelfstandig in staat is om een gebeurtenis te verwerken, verwijzen we hem of haar door voor professionele hulp. Dat gebeurt trouwens bijna nooit: ik heb het laatst pas voor de eerste keer meegemaakt." 

"Heftige incidenten hebben we ongeveer twee keer per jaar. Dan speelt het hele team een rol. Maar het maakt eigenlijk niet uit hoe groot een gebeurtenis is, want ook kleine incidenten kunnen veel indruk maken. Soms nog meer bij een toeschouwer dan een slachtoffer. En soms helpt het alleen al als je even vraagt hoe het ermee gaat. Het is maatwerk en dat maakt het ook zo leuk."

Image