Elk land en elke patiënt heeft een eigen verhaal

Bij FPC Dr. S. van Mesdag zijn meerdere units waar ongewenst vreemdelingen verblijven. Ongewenst vreemdelingen hebben geen verblijfsvergunning (meer) en krijgen een tbs-behandeling die is gericht op terugkeer naar het land van herkomst. In één van die units is afgelopen periode gewerkt door de patiënten en beeldend therapeuten aan een persoonlijke aankleding van één van de muren. 

Een eigen plekje waarmee de patiënt iets van zichzelf kan laten zien

Beeldend therapeuten Doreen Spier en Karin Groot vertellen: ‘Er was een wens om één van de muren van een unit aan te kleden met iets wat gemaakt is door de patiënten. Iets wat verbindt en andere gesprekken op gang brengt. De afgelopen periode is hard gewerkt om hier een kistenwand te maken. Elke patiënt heeft een eigen kist gemaakt waarin hij iets kan laten zien van het thuisland, geboorteland of het land waar de patiënt naar uitgezet wordt. De kisten zijn beschilderd in de kleur van de vlag en de inhoud bestaat uit keramieken tegels, tekeningen, maskers en andere werkstukken.’

Kijken, luisteren en proeven

‘Om in de sfeer te komen hebben we van elk gekozen land boeken aangeschaft. De verhalen uit deze boeken zorgen voor boeiende en tegelijkertijd ook best pittige, beladen gesprekken en uitwisselingen. De gesprekken gingen over (herinneringen aan) het thuisland of het geboorteland of over het land waar de patiënt in de toekomst vaak met tegenzin weer naar terug gaat. We hebben naast de werkstukken ook muziek gebruikt. Per land is door de patiënten muziek verzameld en op cd gebrand door de muziektherapeut. Tijdens de sessies op de unit en tijdens de feestelijke onthulling is deze multiculturele muziek gedraaid. Ook lieten patiënten door het bereiden van een maaltijd uit de landen elkaar kennis maken met de verschillende eetculturen.’ 

Image
Image