Terugblik geslaagd Symposium moreel beraad in de forensische psychiatrie

Moreel beraad heeft sinds 12,5 jaar een plek in Van Mesdag. Moreel beraad is ethiek voor de praktijk, ethiek voor en van de werkvloer. Om dit jubileum te vieren organiseerde FPC Dr. S. van Mesdag een symposium over moreel beraad. Een symposium waar bezoekers konden luisteren naar sprekers en konden proeven en oefenen aan moreel beraad tijdens workshops.

Ethiek is een arena om te onderzoeken
Bert Molenwijk is hoogleraar Ethiek Support en Kwaliteit van Zorg bij het AmsterdamUMC en de Universiteit van Oslo. Tijdens het symposium sprak hij over de nut en noodzaak van ethiek. ‘Ethiek is contact maken met elkaar over dingen die er toe doen en ruimte maken voor onenigheid. In de ethiek is er geen universeel antwoord over wat moreel goed of juist is. Het geeft de mogelijkheid om vrijer, kritischer en gelijkwaardiger met elkaar in gesprek te gaan. Conflicten zijn spannend. Maar ethiek is een arena waarin allerlei soorten mensen iets kunnen onderzoeken. Het lijkt op een schurende werkplek. Het is bijzonder dat Moreel Beraad al 12,5 jaar een plek heeft binnen Van Mesdag. Mijn complimenten dat hier binnen de kliniek tijd en ruimte voor wordt genomen.’

Ethiek is van iedereen!
Filosoof/ethicus en onderzoeker Swanny Kremer is dit jaar 25 jaar in dienst bij FPC Dr. S. van Mesdag. Mede door haar heeft ethiek en moreel beraad sinds 12,5 jaar een plek verworven in deze tbs-kliniek. ‘We zijn klein begonnen, met drie keer per jaar een themalunch waarin een moreel beraad werd gehouden over een dilemma uit de kliniek. Al snel breidde moreel beraad zich uit naar de behandelunits. Elke behandelunit heeft zes-wekelijks een moreel beraad met een eigen gespreksleider. Daarvoor zijn inmiddels intern 25 gespreksleiders opgeleid. Ook sluiten gespreksleiders van andere organisaties aan bij de trainingen van FPC Dr. S. van Mesdag.'

Columns in bundel ‘Ethiek in het wild’
Naast haar werk schrijft Swanny columns. Deze columns zijn verschenen in een bundel ‘Ethiek in het wild’, want ethiek is er altijd en overal om je heen. Tijdens het symposium reikte Swanny een eerste exemplaar uit aan haar moeder en aan Harry Beintema, lid raad van bestuur FPC Dr. S. van Mesdag.

Delen van opgedane kennis en ervaringen
Om de opgedane ervaringen met moreel te delen heeft FPC Dr. S. van Mesdag gratis promotie- en trainingsmateriaal ontwikkeld. De video’s zijn ondersteunend aan de training Gespreksleider Moreel Beraad én voor iedereen die meer wil weten over Moreel Beraad. Tegelijkertijd geven de filmpjes je ook een klein inkijkje in tbs-kliniek FPC Dr. S. van Mesdag. De filmpjes zijn gratis te bekijken op de pagina over moreel beraad.

Image