Nieuws

De laatste drie nieuws- en/of persberichten van FPC Dr. S. van Mesdag en/of het ministerie van Veiligheid & Justitie ziet u hieronder. Oudere berichten vindt u in het archief.

Minder kans op ontlopen tbs door investering in expertise en duidelijkere wetgeving

Minder kans op ontlopen tbs door investering in expertise en duidelijkere wetgeving

Minister Dekker (Rechtsbescherming) neemt maatregelen om de problematiek van ‘weigeraars’ verder aan te pakken. Dat is nodig omdat verdachten soms bewust weigeren mee te werken aan het onderzoek dat bepaalt of er sprake is van een psychische stoornis. Er wordt daarom niet altijd een tbs-maatregel opgelegd. Dit vormt een onnodig risico voor de samenleving. De minister wil dat verdachten en gedetineerden met psychische problematiek wel worden behandeld. Hij komt daarom met een wetsvoorstel waarmee de eisen aan het opleggen van de tbs-maatregel worden verduidelijkt. Daarnaast moet de kennis en expertise bij rechters, officieren van justitie en gedragsdeskundigen worden verbeterd. Dat schrijft minister Dekker vandaag (8 oktober 2018) aan de Tweede Kamer.

Lees hier het gehele bericht van het ministerie van Veiligheid & Justitie.

Geplaatst op 8-10-2018

Bas Eenhoorn benoemd als voorzitter Taskforce Veiligheid en Kwaliteit in de forensische zorg

Bas Eenhoorn benoemd als voorzitter Taskforce Veiligheid en Kwaliteit in de forensische zorg

Minister Dekker (Rechtsbescherming) en vertegenwoordigers van GGZ Nederland (GGZ NL), de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), de Federatie Opvang (FO) en de Regionale Instelling voor Beschermd Wonen (RIBW) Alliantie hebben de heer Bas Eenhoorn bereid gevonden om de rol van voorzitter te vervullen voor de Taskforce Veiligheid en Kwaliteit in de forensische zorg. Deze Taskforce op het terrein van de Forensische Zorg is aangekondigd in de Tweede Kamerbrief van 13 juli 2018. 

Eenhoorn zal als onafhankelijk voorzitter de afspraken die zijn gemaakt in de Meerjarenovereenkomst Forensische zorg 2018-2021 ten uitvoer brengen. Deze afspraken richten zich voornamelijk op het verbeteren van de arbeidsmarkt, het verminderen van administratieve lasten en het verbeteren van de kwaliteit van zorg en veiligheid binnen de forensische zorg. Er is in totaal 28,5 miljoen euro extra beschikbaar. Met deze maatregelen worden de kwaliteit en veiligheid weer op peil gebracht.

Bas Eenhoorn is momenteel (waarnemend) burgemeester van de gemeente Amstelveen; eerder ook van onder andere Voorburg, Vlaardingen en Alphen a/d Rhijn. Van 2014 tot 2018 was hij Nationaal Commissaris Digitale Overheid. In 2014 heeft hij een voorzittersrol vervuld in de Forensische zorg als voorzitter van de taskforce verkorten behandelduur tbs. De gemiddelde behandelduur van de tbs-maatregel is onder zijn voorzitterschap teruggebracht van ruim 10 naar beneden de 8 jaar.

Bron: Ministerie van Justiie & Veiligheid | Nieuwsbericht | 27-09-2018 

Geplaatst op 28-9-2018

De straf die geen straf mag heten - Misverstanden rondom tbs

De straf die geen straf mag heten - Misverstanden rondom tbs
Over de tbs-maatregel bestaan tal van misverstanden. Hoe zit het ook alweer?
Kristel van Teeffelen lichtte het toe in Dagblad Trouw.

Lees hier het artikel.


Geplaatst op 14-6-2018

Meer nieuws

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws? Volg ons op Twitter!