Onze patiënten

De patiënten in Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) Dr. S. van Mesdag zijn volwassen mannen met psychiatrische stoornissen. Daarnaast is (of was) 70 à 80% van onze patiënten verslaafd aan drugs, alcohol en/of gokken. Mede door deze stoornissen/problematiek hebben zij een ernstig delict gepleegd.

Tijdens psychiatrisch onderzoek is gebleken dat de kans groot is dat zij opnieuw een ernstig delict zullen plegen als ze niet worden behandeld. Door de rechter zijn zij daarom gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar verklaard. Voor het gedeelte dat de rechter hen wél verantwoordelijk vond voor het gepleegde delict kregen zij gevangenisstraf. Na het uitzitten van hun straf zijn zij geplaatst in FPC Dr. S. van Mesdag waar zij worden behandeld.

Soms komt het voor dat iemand door de rechter geheel ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard. In dat geval wordt er geen gevangenisstraf opgelegd. De patiënt kan dan direct in een fpc geplaatst worden.

De stoornissen
In FPC Dr. S. van Mesdag delen we de bij ons meest voorkomende stoornissen in, in één van de volgende hoofdcategorieën:


Omdat onze patiënten vaak symptomen van verschillende stoornissen hebben, is het stellen van een duidelijke diagnose vaak lastig. Heeft een patiënt een combinatie van stoornissen of heeft hij een stoornis én verslavingsproblematiek, dan spreken we van comorbiditeit.

Meer informatie over (andere) stoornissen vindt u op de website van het Trimbosinstituut.