Dagblad van het Noorden geeft indruk van het leven binnen de Mesdag

De wereld achter de hoge muren van de tbs-kliniek in het Forensisch Psychiatrisch Centrum Dr. S. van Mesdag in Groningen blijft voor velen onzichtbaar. Dagblad van het Noorden biedt met de artikelenreeks Mesdag een uniek kijkje in het dagelijkse leven van de patiënten.

Hieronder vindt u de zeven afleveringen van deze serie die rond de jaarwisseling 2012/2013 is gepubliceerd.


Journalist Frank von Hebel liep gedurende een half jaar mee in de kliniek. Voor zowel hem als de kliniek was dit spannend. De Mesdag had nog nooit eerder een journalist zo lang en zo vaak over de vloer gehad. En de verslaggever vroeg zich af wat hij in de kliniek zou aantreffen. Hij vond een wereld in een wereld: een kleine besloten samenleving met haar eigen ritme, sores, triomfen en wetten.

Hij leerde veel over de patiënten en stelde zijn vooroordelen bij. Ja, tbs'ers begingen vaak afschuwelijke misdaden. Moord, kindermisbruik en verkrachting bijvoorbeeld. Maar ze bleken meer te zijn dan alleen tbs'ers. Ze zijn ook mensen, waarvan de meesten bepaald geen benijdenswaardige jeugd hadden. En dat is nog zachtjes uitgedrukt.

De patiënten kennen de vooroordelen. Toch werken velen keihard aan een terugkeer in een samenleving die vaak niet op hun zit te wachten. Die strijd duurt jaren. En al die tijd leven ze achter de gesloten deuren en het prikkeldraad van het 'kasteel' aan de Verlengde Hereweg.

De krant kreeg bijna onbeperkt toegang tot deze besloten wereld. Geen enkele deur bleef gesloten en geen enkel onderwerp was taboe. De journalist zat in de kerkbanken, nam een kijkje in de werkzalen, mocht mee op verlof, schoof aan bij de maaltijden van de patiënten op de units en liep mee met de beveiligers.